Skip to main content

Eşim İktidarsız Ne Yapmalıyım: Penil Protez ile Yeniden Güç Bulma

Eşim İktidarsız Ne Yapmalıyım: Penil Protez ile Yeniden Güç Bulma Eşim İktidarsız Ne Yapmalıyım: Penil Protez ile Yeniden Güç Bulma
Sertleşme
Sorununa Kalıcı Çözümler

Eşinizin iktidarsızlık sorunuyla başa çıkmanın yollarını mı arıyorsunuz? Penil protez, kalıcı ve etkili bir çözüm sunabilir. Detaylar için okumaya devam edin.

    Sertleşme
    Sorununa Kalıcı Çözümler

    Eşinizin iktidarsızlık sorunuyla başa çıkmanın yollarını mı arıyorsunuz? Penil protez, kalıcı ve etkili bir çözüm sunabilir. Detaylar için okumaya devam edin.

    Eşim İktidarsız Ne Yapmalıyım: Penil Protez ile Yeniden Güç Bulma

    Eşim İktidarsız Ne Yapmalıyım? İlk Adımlar


    Eşinizde sertleşme sorunu olması, cinsel yaşamda bazı problemlerle karşılaşmanıza ve ilişkinizde çeşitli zorluklara yol açabilir. Bu sorun çiftler arasında sık görülen bir durum olmasına rağmen birçok kişi bu konuyu konuşmaktan ve yardım almaktan çekindiği için tedavi de gecikir ve sorunlar büyüyerek devam eder. Sertleşme sorununun, çeşitli psikolojik etkileri olabilir ve kişi kendisini yetersiz hissedebilir. Bu yetersizlik hissi kişilerin özgüveninde azalmaya yol açabilir. Aynı zamanda bu durum, çeşitli stres ve endişe bozukluklarının da ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle cinsel yaşamda sorun yaşamaya başlayan çiftlerin bu sorunların altında yatan sebebi araştırmak için en kısa zamanda üroloji hekimlerine başvurmaları gereklidir.

    Erkeklerde sertleşme sorunu genellikle cinsel ilişki öncesinde penisin yeterli sertliğe ulaşamaması veya ilişki sırasında oluşan sertliğin korunamamasıdır. Bu durum erektil disfonksiyon olarak da adlandırılabilir. Erektil disfonksiyon kendi başına bir hastalık olmayıp, bazı hastalıklar veya sağlık problemlerine bağlı olarak ortaya çıkan bir semptomdur. Erektil disfonksiyon yaşayan birçok erkek vardır ve günümüzde sertleşme sorununun çözümünde kullanılan birçok tedavi yöntemi vardır. Tedavi yöntemine karar verilmesi için ise sertleşme sorununun nedeninin bulunması gerekir. Fiziksel muayene ve çeşitli tetkikler erektil disfonksiyonun nedeninin bulunmasında kullanılan yöntemlerdendir. Ayrıca erektil disfonksiyona eşlik eden diğer hastalıkların olup olmadığının da incelenmesi gerekir. Özellikle diyabet, obezite veya hipertansiyon gibi bazı risk faktörleri erektil disfonksiyona yol açabileceği gibi prostat ve mesane kanserinde uygulanan bazı tedaviler veya geçirilmiş pelvik ve genital travmalar da sertleşmede zorlanmaya neden olabilir.

    Erektil disfonksiyona neden olan sebepler arasında yer alan sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve yetersiz fiziksel aktivite gibi durumlar, kişinin yaşam tarzında bazı değişiklikler yapması ile ortadan kaldırılabilir. Bu durumların dışında ilaç kullanımı, hormon bozuklukları veya damar hastalıklarına bağlı olarak da sertleşme sorunları ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda ise ilaç veya enjeksiyon tedavisi, vakum cihazları ve penil protez implantasyonu gibi tedavi yöntemlerinden faydalanılabilir. İktidarsızlık durumunda kullanılan tedavi yönteminin belirlenmesi için mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Sertleşme sorununda özellikle tedavi öncesinde yapılan görüşmelerde eşin de bulunması önemlidir. İlişki problemlerine de yol açabilen sertleşme sorunlarında eşin de bu süreçte yer alması tedaviye uyumu artırabilir.

    İktidarsızlık Sorununun Temel Nedenlerini Anlama

    Erkeklerde cinsel ilişki öncesinde veya sırasında yaşanan sertleşme problemlerinin çözümü için öncelikle sorunun altında yatan sebebin bulunması önemlidir. Bazen bu sebepler bazı hastalık veya durumlar olabildiği gibi cinsel hayatı olumsuz yönde etkileyen psikolojik sorunlar da olabilir. Tıpta erektil disfonksiyon (ED) olarak isimlendirilen sertleşme problemleri, toplumda yaygın olarak görülür. Ereksiyon, birçok sistemin birbiri ile uyum içerisinde çalışması sonucunda oluşan bir durumdur. Bu sistemler arasında sinir sistemi, hormonal sistem ve dolaşım sistemi yer alır. Erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron, erkeklerde libidonun (cinsel istek) artmasından sorumlu olan hormondur. Ayrıca bu hormon, sinir sistemi ve dolaşım sisteminin çalışmasında da etkili bir hormondur. Sertleşmenin meydana gelebilmesi için cinsel uyaranlar sinir sistemini uyararak testosteron üretimini arttırır. Artan testosteron düzeyi penis içinde bulunan damarlara doğru kan akışını arttırarak sertleşmeyi sağlar. Bu sistemlerden birinde ya da birkaçında sorun oluşması durumunda iktidarsızlık, yani erektil disfonksiyon ortaya çıkar.

    Ereksiyon sorununun nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

    • Diyabet: Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, kan şekerinin yükselmesine bağlı olarak damarlarda ve sinirlerde hasara neden olan bir hastalıktır. Penis içerisinde bulunan damarların ve sinirlerin hasar görmesi, cinsel ilişki sırasında sertleşmede sorunlara yol açabilir ve erkeklerde iktidarsızlığa neden olabilir.
    • Obezite: Obezite yani aşırı kilo alımı da tıpkı diyabet gibi kan damarlarını etkileyerek erektil disfonksiyona yol açabilir. Özellikle son yıllarda beslenme alışkanlıklarında değişiklik olması ve hareketsiz yaşam tarzına bağlı olarak obezite görülme sıklığı hızla artmıştır.
    • Hipertansiyon: Erkeklerde cinsel işlev bozukluklarının nedenleri arasında yüksek tansiyon da yer almaktadır. Kan basıncı değerlerinin yüksek olması damarlarda hasara ve kan akışının bozulmasına sebep olduğu için erektil disfonksiyona neden olabilir.
    • Kalp-damar hastalıkları: Koroner arter hastalığı olarak bilinen ve kalbi besleyen atardamarların tıkanması sonucu oluşan kalp krizlerinde ve kalp yetmezliği gibi durumlarda erektil disfonksiyon görülme sıklığı artar.
    • Omurilik hastalıkları: Omuriliğin bozulması ve çeşitli hastalıklar nedeniyle bozulma (multipl skleroz gibi) da sinirsel iletimin bozulmasına yol açtığı için sertleşme sorunlarına neden olabilir.
    • İlaç kullanımı: Özellikle antihipertansif ilaçların bir kısmının ve antidepresan bazı ilaçların yan etkisi olarak erektil disfonksiyon görülmektedir.
    • Hormonal bozukluklar: Erkeklerde iktidarsızlığın sebepleri arasında hormon bozuklukları da vardır.

    Özellikle testosteron düzeyindeki azalma sertleşme sorunlarına neden olurken aynı zamanda kişinin isteksizlik yaşamasıyla sonuçlanabilir. Bu durum hipogonadizm olarak adlandırılır. Testosteron düzeyinde düşüş, yaşla birlikte normal olarak ortaya çıkabileceği gibi çeşitli hastalık veya durumların sonucunda da meydana gelebilir.

    • Psikolojik sebepler: Cinsel yaşamı etkileyen iktidarsızlık probleminin ortaya çıkması sadece fiziksel değil, psikolojik bazı durumlara da bağlı olarak oluşabilir. Erkeklerde iktidarsızlık neden olur sorusuna cevap ararken performans anksiyetesi, stres, endişe, depresyon veya çiftler arasında oluşan ilişki problemleri de gözden geçirilmelidir.
    • Yaşam tarzı alışkanlıkları: Sigara veya diğer tütün mamullerinin kullanımı, aşırı alkol tüketimi, yetersiz fiziksel aktivite, kilo alma gibi durumlar da sertleşme problemlerine neden olabilmektedir.

    Ereksiyon sorununun çözümünde ilk olarak soruna sebep olan durumun tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gereklidir. Bu nedenle tedavi için mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir.

    Uzman Bir Doktora Başvurmanın Önemi

    Cinsel isteksizlik, cinsel yaşamda zorlanma, sertleşme ve boşalma problemlerinin ortak adı cinsel işlev bozukluklarıdır. Erkeklerde özellikle erektil disfonksiyon, erken boşalma, penis eğriliği ve priapizm sık görülen işlev bozukluklarıdır. Bu bozuklukların tedavisi için mutlaka üroloji hekimlerine başvurmak gereklidir. Cinsel işlev bozuklukları kendi başına bir hastalık olmayıp, altta yatan birtakım sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu nedenlerin arasında çeşitli hastalıklar, hormon seviyelerinde değişim, psikolojik etkenler, çeşitli ilaçların yan etkileri gibi faktörler vardır. Üroloji hekimleri, erektil disfonksiyon gibi cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde öncelikli olarak bazı ilaçların kullanımını önerir. Bunun yanında penis içine yapılan ilaç enjeksiyonları ve vakum cihazları ile tedavi de uygulanmaktadır. Ayrıca bu bozuklukların çözümünde kullanılan diğer tedavi yöntemlerinden birisi de şok tedavisidir. Ancak bu tedavi yöntemleri cinsel ilişki öncesinde geçici olarak sertleşme oluşturur, kalıcı çözüm sunmaz.

    Cinsel işlev bozukluklarında kullanılan ve iktidarsızlık ve sertleşme sorunlarında kalıcı çözüm sunan tek tedavi yöntemi ise protez ameliyatlarıdır. Penis protezi, erektil disfonksiyonu olan kişilerde diğer tedavi yöntemleri ile sonuç alınamadığında veya hasta kalıcı çözüm istediğinde uygulanan cerrahi bir işlemdir. Bu işlemde penis içerisindeki boşluklara iki adet yardımcı tıbbi cihaz yerleştirilir ve dışarıdan bakıldığında fark edilmez. Hastaların bu ameliyatlara uygun olup olmadıkları klinik değerlendirme ve çeşitli tetkikler ile belirlenir.

    Penil protezler, ameliyat ile implante edildikleri için penis içerisinde yer alırlar ve vücut dışında kalan herhangi bir parçaları yoktur. Bu sayede protez kullanan kişi dilemediği sürece başkaları tarafından fark edilmezler. Günümüzde tek parçalı ve üç parçalı protez olmak üzere yaygın olarak kullanılan iki protez çeşidi vardır. Tek parçalı protezler sert olmalarına rağmen bükülebilir gövdeye sahiptir ve cinsel ilişki için hazırlanması amacıyla elle dik konuma getirilir. Sertleşme oluşturan bu protezlerin kullanımı bittikten sonra elle tekrar eski konumuna getirilerek gizlenebilir. Üç parçalı protezlerde ise pompa ve rezervuar mekanizması vardır. Testise yerleştirilen pompanın şişirilmesi ile rezervuardaki sıvı protezin silindir parçalarına doğru akar ve sertleşme oluşturur.

    Mutluluk çubuğu olarak da adlandırılan protez tedavisi, hem protezi kullanan erkekler hem de partnerlerinde memnuniyet oranının oldukça yüksek olduğu bir tedavi şeklidir. Üroloji hekimleri tarafından uygulanan bu yöntem erektil disfonksiyona çözüm olan güvenli bir tedavi yöntemidir. Ayrıca protez ameliyatlarının masraflarının bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmaktadır.

    Erken Teşhisin Önemi


    Erkeklerde sertleşme sorunları yaygın görülen bir durumdur ve birçok kişinin cinsel yaşamını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle özellikle cinsel ilişki sırasında peniste yeterli sertliğe ulaşılamaması veya sertliğin korunamaması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulması gereklidir. Sertleşme sorunları, erektil disfonksiyon olarak da adlandırılır ve erektil disfonksiyon, bir hastalık olmayıp genellikle bazı hastalık veya durumların sonucu olarak ortaya çıkan bir belirtidir. Erektil disfonksiyonun birçok sebebi vardır ve bu sebeplerden birkaçı yaşam tarzı değişikliği ile düzeltilebilirken diğerlerinde ise çeşitli ilaçlar, penil enjeksiyonlar, vakum cihazları ya da mutluluk çubuğu gibi yöntemlerle tedavi uygulanır. Sertleşme problemlerinin ortaya çıkış sebepleri erkek sağlığı için oldukça önemlidir. Çünkü bazen erektil disfonksiyon, ciddi kalp ve damar hastalıklarının ilk belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle erken dönemde sağlık kuruluşlarına başvurmak, diğer sağlık sorunları açısından da kişilerin erken dönemde teşhis ve tedavi almalarını sağlayabilir.

    Erkeklerde sertleşme problemlerinin ortaya çıkmasında bazı risk faktörleri etkilidir. Özellikle sigara ve diğer tütün mamullerinin tüketimi, aşırı alkol tüketimi, düzenli olarak egzersiz yapılmaması, hareketsiz yaşam, aşırı kilo alımı ve obezite, sertleşme sorunları oluşma riskini artırır. Bunların dışında erkeklerde diyabet, hipertansiyon, multiple skleroz, omurga ve omurilik yaralanmaları ve hastalıkları, kronik karaciğer veya böbrek yetmezliği, çeşitli kalp damar hastalıkları da sertleşme sorunlarına neden olabilir. Ayrıca bazı antidepresan ve antihipertansif ilaçların kullanımının da yan etki olarak iktidarsızlık oluşturabileceği unutulmamalıdır.

    Erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılan ilaç, enjeksiyon veya vakum cihazı gibi yöntemler geçici olarak cinsel ilişki öncesinde peniste sertleşme oluşmasını sağlar. Kalıcı çözüm için kullanılan tek yöntem ise penil protez implantasyonudur.

    İktidarsızlık Belirtileri ve Teşhis Yöntemleri

    Erektil disfonksiyon, cinsel ilişkide sertleşmenin olmaması ya da oluşan sertliğin yeterli süre boyunca devam ettirilememesi olarak tanımlanır. Avrupa Üroloji Derneği tarafından hazırlanmış olan ve bu konuda yapılan çalışmalardan faydalanılarak oluşturulan bir tedavi rehberi mevcuttur. Bu rehberde yer alan tedavi yöntemleri bilimsel olarak kanıtlanmış ve güvenle kullanılan yöntemlerdir. Rehbere göre erektil disfonksiyon tanısı için çeşitli yöntemler uygulanabilir2.

    İktidarsızlık belirtileri nelerdir:

    • Cinsel isteksizlik: Sertleşme sorunlarına yol açan iktidarsızlıkta kişiler cinsel ilişkiye karşı isteksiz olabilirler.
    • Sertleşme olmaması: Bazı kişilerde ise iktidarsızlık durumunda cinsel uyaran olsa bile peniste hiç sertleşme oluşmayabilir.
    • Sertleşmenin korunamaması: Cinsel birleşme için sertleşme olsa bile yeteri kadar uzun sürmemesi de iktidarsızlık belirtilerindendir.
    • Sabah ereksiyonlarının görülmemesi: Gece boyunca sağlıklı erkeklerin büyük çoğunluğunda üç ila beş defa sertleşme olur. Sabah saatlerine denk gelen bu sertleşmeler sabahları görülebilir. Sertleşme sorunu yaşayan kişilerde ise genellikle sabah ereksiyonları olmaz.

    İktidarsızlığın teşhisinde kullanılan yöntemler:

    • Klinik değerlendirme: Sertleşme sorunu için başvuran kişilerde mutlaka bir üroloji uzmanı tarafından fizik muayene yapılır. Tıbbi öykü ve cinsel geçmişin sorgulanması da tanı sürecinde oldukça önemlidir.
    • İdrar tahlili: İdrar tahlili, idrarda herhangi bir enfeksiyon olup olmadığının anlaşılabilmesi için yapılır. Şeker hastalarında sık idrara çıkma gibi bazı belirtiler erektil disfonksiyon dışında farklı bir sağlık probleminin de olabileceğine dair ipucu verebilir. İdrar tahlili ile idrarda şeker olup olmadığı da incelenir.
    • Kan tahlili: Kan tahlilleri; şeker hastalığı, hormon bozukluğu veya çeşitli kan hastalıklarının saptanmasında kullanılan tanı yöntemidir. Ayrıca kanda kolesterol ve trigliserit gibi yağ seviyelerinin belirlenmesi için de kan tahlili yapılır.
    • Doppler ultrasonografi: Erkeklerde sertleşme sorununun teşhisinde kullanılan yöntemlerden biri olan doppler ultrasonografisi, penis içerisinde bulunan damarlardaki kan akışının görüntülenmesi için kullanılır. Bu yöntemde ultrason cihazı ile ultrasonik ses dalgaları penise gönderilir ve buradan geri dönen yansımalar görüntülenir. Görüntülenen kan akımının özellikleri ölçülerek rapor edilir. Yapılan ölçümler sonucunda ve diğer klinik değerlendirmelerin de eklenmesiyle iktidarsızlık tanısı konulur.
    • Penil biothesiometri: Peniste bulunan sinirlerin durumunu incelemek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde vibrasyon oluşturan küçük bir cihaz kullanılarak penisteki titreşim algısının değerlendirilmesi yapılır. Penil biothesiometri özellikle sinir hasarının olabileceğinden şüphelenilen kişilerde uygulanan bir testtir.

    Sertleşme sorunu yaşayan kişilerde sertleşmeye yardımcı olan ilaç tedavisi, enjeksiyon tedavisi, vakum cihazları ya da mutluluk çubuğu tedavisi uygulanabilir. Bu tedavilerden hangisinin kişiye daha uygun olduğuna ise üroloji hekimleri karar verir.

    İktidarsızlık Tedavisinde Penil Protez Seçeneği


    Erkeklerde cinsel işlev bozukluklarından birisi olan erektil disfonksiyon, dünya genelinde ve ülkemizde yaygın olarak görülen bir sorundur. Özellikle ileri yaşlarda görülme sıklığı artan erektil disfonksiyon, çeşitli sağlık problemlerinin sonucunda ortaya çıkan bir belirtidir. Cinsel ilişki sırasında yeterli sertleşmenin oluşmaması ya da oluşan sertleşmenin yeterince uzun sürdürülememesi, erektil disfonksiyon olarak isimlendirilir. Bu durum kişilerin cinsel hayatını olumsuz etkilediği gibi, partnerleri ile olan ilişkilerine de yansıyabilir. Sertleşme bozukluklarının sadece yaşam kalitesini değil, aynı zamanda fiziksel sağlığı da etkileyebileceği için mutlaka tedavi edilmelidir. Erektil disfonksiyonda tedaviye başlamadan önce, altında yatan sebebin bulunması ve tedavi edilmesi önemlidir. Tedavide ilaçlar, penis içi enjeksiyonlar, vakum cihazları veya mutluluk çubuğu implantasyonu gibi yöntemlerden faydalanılır.

    Mutluluk çubuğu olarak bilinen penil protez, erektil disfonksiyonun tedavisinde kullanılan yardımcı tıbbi cihazlardır. Bu protezler ameliyat ile penis içerisine yerleştirilir ve bu nedenle dışarıdan bakıldığında fark edilemezler. Mutluluk çubuğu implantasyonu, sertleşme sorunu tedavisinde kalıcı bir çözüm olması nedeniyle diğer tedavi seçeneklerine göre daha avantajlı bir yöntem olarak değerlendirilir. İlaç, enjeksiyon ya da vakum cihazları, cinsel ilişki öncesinde geçici olarak sertleşmenin oluşmasına yardımcı olur. Ancak protezlerin implante edilmesi durumunda sertleşme sorunu kalıcı olarak çözülür ve bireyler cinsel hayatlarına normal bir şekilde devam edebilirler.

    Penil protezin tanımı ve nasıl çalıştığı

    Sertleşme sorunu tedavisinde kullanılan penis protezleri temel olarak tek parçalı ya da üç parçalı olmak üzere iki farklı çeşitten oluşur. Bu protezler genel anestezi ile yapılan ve penis altına atılan ufak bir kesi yardımıyla yerleştirilirler. Normalde cinsel ilişki sırasında penisteki süngerimsi dokular kan ile dolarak sertleşirken, erektil disfonksiyon olan kişilerde bu dokulardaki işlev bozulur ve bu nedenle de yeterli kan akışı gerçekleşmez. Penis protezleri, bu boşluklara yerleştirilerek sertleşmenin oluşmasına katkıda bulunur.

    Penis protezi çeşitleri ve özellikleri:

    • Tek parçalı (Malleable) penil protezler: Tek parçalı protezler, sert bir gövdeye sahip olmasına rağmen aynı zamanda bükülebilir özelliktedir. Bu sayede elle dik konuma getirilerek sertleşme sağlanır. Bu protezler, sürekli sertlik hissi oluşturduğu için hastalar genellikle bu durumu rahatsız edici bulabilirler. Ancak yine de bu protezlerin kolaylıkla iç çamaşırı içerisinde gizlenebildiği unutulmamalıdır.
    • Üç parçalı şişirilebilir penil protezler: Bu protezler ise diğer protezlerden farklı olarak rezervuar bölümü, pompa sistemi ve silindir parçalardan oluşur. Rezervuar genellikle karın duvarının içine yerleştirilirken pompası ise testis torbasına konulur. Ameliyatla penis içerisine yerleştirilen silindirlerin pompa ile şişirilmesi sayesinde doğal görünümlü bir sertleşme elde edilir. Bu sayede penis protezi hem üç parçalı olduğundan yarı veya tam sertliğe imkan tanır hem de ilişkinin sona ermesinin ardından penisin kolayca eski haline getirilmesine yardımcı olur.
    Üç Parçalı Şişirilebilir Penis Protezi
    Üç Parçalı Şişirilebilir Penis Protezi
    Üç Parçalı Şişirilebilir Penis Protezi
    Üç Parçalı Şişirilebilir Penis Protezi
    Tek Parçalı Bükülebilir Penis Protezi
    Tek Parçalı Bükülebilir Penis Protezi

    Penil Protez Türleri: Hangisi Daha İyi?

    Sertleşme sorunu yaşayan erkekler, erektil disfonksiyon tanısı almış ve bu durumun tedavisinde kullanılan diğer yöntemlerden fayda görmemişlerse ürologlar tarafından penil protez implantasyonu için değerlendirilirler. Protez ameliyatı önerilen hastalar ise hangi protez çeşidinin daha uygun olacağı konusunda kararsız kalabilirler.

    Penil protez operasyonlarında kullanılan protezlerin en sık kullanılan çeşitleri tek parçalı ve üç parçalı olanlardır. Tek parçalı protezler, bükülebilir ve sert bir gövdeye sahip olmaları nedeniyle kolay kullanım imkanı sunar ve uzun süre bozulmadan kullanım için uygundur. Üç parçalı protezler ise diğer protezlerden farklı olarak sürekli sertlik hissi oluşturmadığı için daha fazla tercih edilmektedir. Penis içerisindeki sertleşme odacıklarına yerleştirilen ve rezervuara bağlı silindir protez parçaları, pompa mekanizmasının şişirilmesi sonucu sıvı ile dolarak doğal bir sertleşme oluştururlar. Pompa mekanizması bu protezlerde testise yerleştirilir ve kolayca şişirilerek sertleşmenin oluşması sağlanır. Cinsel ilişkinin sonlandırılmasından sonra ise yine pompadaki indirme tuşu kullanılarak penisteki protezler eski haline getirilebilir.

    Tek parçalı ve üç parçalı penil protezler arasındaki farklar

    • Fiyat: Tek parçalı protezler, daha uygun fiyatlara sahiptir. Fakat üç parçalı penil protezde dahil bütün protezlerde kısmi SGK geri ödemesi olduğundan, bu fiyat faktörü bu şekilde değerlendirilebilir.
    • Ameliyat süresi: Tek parçalı protez ameliyatı ortalama yarım saat sürerken, üç parçalı protezlerin implantasyonu ortalama olarak bir saat kadar sürer.
    • Komplikasyon riski: Tek parçalı protez ameliyatlarında, ameliyat süresi kısa olduğu için komplikasyon riski de daha azdır.
    • Kullanım şekli: Tek parçalı protezler elle bükülerek dik konuma getirilir ve sertleşme sağlanır. Üç parçalı protezlerde ise pompa mekanizmasının şişirilmesi ile sertleşme oluşur.
    • Görünüm: Tek parçalı protezler, bazı kişiler için sürekli sertlik hissi oluşturduğu için rahatsız edici olabilmektedir. Üç parçalı protezlerde ise doğal ereksiyona benzer bir görünüm oluşur.
    • Mekanik aksam: Tek parçalı protezlerde mekanik aksam bulunmaz ve bu sayede uzun yıllar boyunca yeniden ameliyat gerektirmeden kullanılabilir. Üç parçalı protezlerde ise bir mekanik aksam mevcuttur. Bu yüzden uzun süreli kullanımlarda protezin bozulma riski, tek parçalı olanlara göre daha fazladır.

    Penil Protez Ameliyatı Süreci


    Penis protezi ameliyatı, erektil disfonksiyon sorununun çözümünde kullanılan kalıcı bir tedavi yöntemidir. Sertleşme sorunları nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuran kişiler için ürologlar tarafından öncelikle ilaç tedavisi ve penil enjeksiyon gibi yöntemler denenir. Ancak ilaç veya enjeksiyonların işe yaramadığı durumlarda ya da bu tedavilerin uygulanmasının sakıncalı olduğu hallerde penil protez implantasyonu (ameliyatı) gündeme gelir. Erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılan protezler, penisin içinde bulunan boşluklara ameliyatla yerleştirilen tıbbi yardımcı cihazlardır. Bu cihazlar penisin sertleşmesini yapay olarak oluşturarak cinsel ilişkide başarılı bir performans sergilenmesine yardımcı olur. Penil protezler, vücut içerisinde bulundukları için dışarıdan fark edilmezler ve bu nedenle birçok kişi tarafından tercih edilen bir yöntemdir.

    Ameliyat öncesi hazırlıklar ve beklentiler

    Mutluluk çubuğu operasyonu için belirli şartların oluşması gerekir. Bu şartların gerçekleşmesi durumunda ürologlar tarafından ameliyat gerçekleştirilebilir. Ülkemizde yapılan bu ameliyatların masraflarının kayda değer bir bölümü Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.

    Ameliyat öncesi hazırlıklar:

    • Üroloji bölümüne başvuru: Sertleşme sorunu olan kişiler mutlaka öncelikle bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bu başvurularda üroloji anabilim dalına başvurulmalıdır. Erektil disfonksiyon tedavisini düzenleyen ve uygulayan doktorlar, bu bölümde görevlidir.
    • Fizik muayene ve tetkikler: Başvuru yapan kişiler üroloji hekimi tarafından detaylı olarak incelenir ve fizik muayenesi yapılır. Muayene sırasında alınan detaylı tıbbi geçmiş ve cinsel yaşantı ile ilgili bilgiler, sertleşme sorununa neyin neden olduğunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. İstenilen tetkikler arasında kan ve idrar tahlilleri bulunur. Ayrıca penisteki kan akışının görüntülenmesi için renkli doppler ultrasonografi de istenebilir.
    • Penil protez seçimi: Yapılan değerlendirme sonucu erektil disfonksiyon olduğu anlaşılan ve protez ameliyatı için uygun olan bireyler, üroloji hekimi tarafından bilgilendirilir ve protezin özellikleri anlatılır. Bu süreçte hastanın anatomik özelliklerine göre en uygun protezin çeşidine ve boyutlarına karar verilir. Tek parçalı (malleable) protezler daha kısa süren bir ameliyatla penise implante edilir ve bu protezler bükülme açısı sayesinde kolay kullanım imkanı sunar. Daha karmaşık bir yapıya sahip üç parçalı (şişirilebilir) protezler ise pompa sistemi ile çalışır ve bu nedenle doğal bir sertleşme görüntüsü sunar. İki protez çeşidinin de kendi içinde farklı çap ve boyutlarda seçenekleri bulunur ve bunlar içerisinden hastaya en uygun olanı seçilerek implante edilir.

    Ameliyat öncesi kişilerin sigara ve alkol kullanımı, kullandıkları ilaçlar, varsa kronik hastalıkları ve alerjik durumları ile ilgili bilgi vermeleri gereklidir. Ayrıca ameliyat öncesinde ve sonrasında hekimlerin önerilerine uyulması da tedavinin başarısı açısından önemlidir.

    Ameliyat Sonrası İyileşme ve Bakım

    Ameliyat sonrası iyileşme süreci ve dikkat edilmesi gerekenler

    Penis protezi ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında yapılsa da bazı durumlarda sadece bel altının uyuşturulduğu spinal anestezi ile de gerçekleştirilebilir. Ameliyat sonrasında hastalar genellikle bir gün hastanede gözetim altında tutulur ve sonrasında taburcu edilirler.

    Ameliyat sonrası iyileşme süreci:

    • Ağrı: Ameliyattan sonra özellikle ilk birkaç gün ağrı şiddetli olabilir. Bunun için hastalara reçete edilen ağrı kesicilerle ağrının kontrol altına alınması sağlanır.
    • Şişlik: Ameliyattan sonra penis ve testislerde şişlik oluşması normaldir. Bu şişliğin inmesi için hastalara çeşitli kremler ve ilaçlar önerilebilir.
    • Enfeksiyon: Ameliyat sonrası enfeksiyon riski her zaman vardır, ancak enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla hidrofilik kaplamalı protezler kullanıldığı için bu risk oldukça azalmıştır. Ayrıca önlem amaçlı antibiyotik de yazılabilir.
    • Cinsel ilişki: Ameliyattan sonraki yaklaşık 6 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez.
    • Kontroller: Ameliyat sonrasında protezi yerleştiren üroloji hekimine düzenli kontroller önemlidir. Bu kontroller sayesinde protezin işlevleri, iyileşme süreci ve enfeksiyon gibi durumların olup olmadığı incelenir.

    Penis protezi ameliyatlarının başarı oranı oldukça yüksektir ve erektil disfonksiyon sorunu yaşayan kişilerin büyük çoğunluğu kalıcı olarak bu sorundan kurtularak sağlıklı bir cinsel hayata kavuşur.

    Eşim İçin En İyi Tedaviyi Seçmek


    Erektil disfonksiyon, erkeklerin cinsel yaşamını olumsuz yönde etkileyen ve sık görülen bir sorundur. Bu nedenle bu rahatsızlığı yaşayan birçok kişi sorunu çözmek için farklı yöntemleri dener. Genellikle yaşam tarzında yapılacak değişiklikler ve çeşitli bitkisel ilaçlar ya da karışımlar kullanılsa da bu yöntemler çoğu zaman işe yaramaz. Erektil disfonksiyon tedavisi için kullanılan yöntemlerin belirlenmesinde üroloji hekimleri tarafından yapılan muayeneler önemli bir yer tutar. Hekimler tarafından ilk basamak tedavi yöntemi olarak haplar ve penil enjeksiyonlar önerilir. Ancak bu ilaçların kullanımı kalp ve damar hastalığı olan kişilerde sakıncalı olabileceği gibi çeşitli yan etkilere de neden olabilir. Bu nedenle erektil disfonksiyon tedavisinde diğer seçenekler arasında vakum cihazları ve penil protez implantasyonu da vardır. Özellikle penil protez implantasyonu (mutluluk çubuğu olarak da bilinir), erektil disfonksiyona kalıcı çözüm sunması nedeniyle öne çıkar. Bu tedavi yönteminde penisin içinde bulunan boşluklara protezler yerleştirilir ve yapay olarak sertleşme oluşturulur. Vücut içine yerleştirildiği için mutluluk çubuğu dışarıdan bakıldığında fark edilemez ve ilişki sonrasında eski haline döndürülebilir.

    Penil protezin tanımı ve nasıl çalıştığı

    Penil protezler cinsel ilişkide sertleşmeyi sağlamak için penis içine yerleştirilen tıbbi cihazlardır. Mutluluk çubuğu olarak bilinen bu protezler, erektil disfonksiyon tedavisinde diğer tedavi seçeneklerine yanıt alınamayan veya kalıcı çözüm isteyen kişilerde tercih edilir. Günümüzde kullanılan mutluluk çubuğu çeşitleri arasında tek parçalı (malleable) ve üç parçalı (şişirilebilir) protezler yer alır. Tek parçalı olanlar, bükülebilir yapıda oldukları için elle dik konuma getirilerek sertleşme oluştururken üç parçalı olanlar pompa mekanizması ile şişirilerek sertleşme oluşturur. Bu protezlerin hidrofilik kaplama ile gelen çeşitleri vardır. Hidrofilik kaplama, enfeksiyon oluşumunu önlemek için önemli bir teknolojik gelişmedir.

    Penil Protez Tedavisinin Avantajları ve Dezavantajları

    Penil protezler, özellikle sertleştirici haplara uygun olmayan veya bu ilaçlarla yeterli sonuç alamayan erkekler için başarılı bir alternatiftir. Penil protezlerin avantajları ve dezavantajları şunlardır:

    Avantajlar:

    • Kalıcı bir çözüm: Penil protezler, ereksiyon sorununu kalıcı olarak çözmektedir ve cinsel ilişkiden önce sürekli hazır durumdadır [5].
    • Doğal görünüm ve his: Özellikle üç parçalı protezler, doğal bir sertleşme sağlar ve kullanıcılarına gerçekçi bir cinsel deneyim sunar [6].
    • Partner memnuniyeti: Penil protezlerin partner memnuniyeti oranları oldukça yüksektir ve kullanıcıların cinsel yaşamlarını önemli ölçüde iyileştirir [7].

    Dezavantajlar:

    • Cerrahi riskler: Penil protez ameliyatı, enfeksiyon ve mekanik arıza gibi riskleri içerir [8].
    • Geri dönüşümsüz: Penil protez yerleştirildikten sonra, doğal ereksiyon kabiliyeti tamamen kaybolur (penil protez ile bu gerçekleşir) ve protez çıkarılsa bile geri dönmeyebilir [10].
    • Maliyet: Penil protezler ve ameliyatları, diğer tedavi yöntemlerine göre daha maliyetlidir [11].
    • Ameliyat sonrası süreç: İyileşme süreci ve protezle uyum sağlamak zaman alabilir ve başlangıçta rahatsızlık verebilir [12].

    Sık Sorulan Sorular


    Penil protez hakkında merak edilenler

    • Mutluluk Çubuğu Kullanımının Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?: Her cerrahi işlemde olduğu gibi, mutluluk çubuğu ameliyatının da bazı riskleri bulunmaktadır. Enfeksiyon, protez sızıntısı veya mekanik başarısızlık gibi komplikasyonlar yaşanabilir [8]. Ancak, deneyimli cerrahlar ve uygun ameliyat teknikleri kullanıldığında, bu riskler minimize edilebilir.
    • Protez Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci Nasıldır?: Ameliyat sonrasında hastaların 4-6 hafta süreyle cinsel ilişkiden kaçınmaları önerilmektedir [13]. Bu süre zarfında penis dokusu iyileşecek ve protez tam anlamıyla yerleşecektir. İyileşme sürecinde ağrı ve şişlik yaşanabilir; ancak bu durumlar genellikle geçicidir.
    • Mutluluk Çubuğu İle Boşalma ve Orgazm Yaşanabilir mi?: Mutluluk çubuğu sadece sertleşmeyi sağlar ve boşalma veya orgazm süreçlerine etki etmez. Dolayısıyla, protez ameliyatı olan erkeklerin cinsel ilişki sırasında boşalma ve orgazm yaşamaları mümkündür [13].
    • Mutluluk Çubuğu Kullanıcıları Partnerlerine Nasıl Açıklama Yapmalıdır?: Cinsel ilişkide bulunan partnerler arasında açık iletişim önemlidir. Erektil disfonksiyon tedavisi olarak mutluluk çubuğu kullanan erkekler, partnerleriyle bu konuda konuşarak durumu açıklayabilir ve ortak bir anlayış geliştirebilirler.
    • Mutluluk Çubuğu Ömürlük müdür?: Penil protezler uzun süreli bir çözüm sunsa da, herhangi bir tıbbi cihaz gibi zamanla aşınabilir ve değiştirilmesi gerekebilir. Yüksek kaliteli protezlerin ömrü genellikle 10 ila 15 yıl arasında değişmektedir [13]. Ancak, kullanıcıların yaşam tarzı ve protezin kullanım sıklığı gibi faktörler ömrü üzerinde etkili olabilir.

    Eşinizle Birlikte Yeniden Mutluluğu Keşfetmek


    Erektil disfonksiyon, toplumda sık görülen bir sağlık problemidir. Sertleşme sorunu, cinsel ilişki sırasında penisin yeterli sertliğe ulaşamaması ya da ulaşsa bile yeteri kadar sürdürülememesi anlamına gelir. Birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bu sorunun fiziksel ve psikolojik etkileri vardır. Sertleşme sorunu yaşayan kişiler kendilerini yetersiz hissedebilirler ve özgüvenleri azalabilir. Çiftler arasında ise çeşitli ilişki problemlerine neden olabilir. Bu nedenle hem bireylerin hem de partnerlerinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Erektil disfonksiyonun ortaya çıkma sebepleri arasında hipertansiyon, tip 2 diyabet ve kalp damar hastalıkları gibi ciddi hastalıklar olabileceği gibi sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımı ve yetersiz fiziksel aktivite gibi yaşam tarzına bağlı olarak gelişen sebepler de vardır. Tedavi yöntemine karar verilirken bu sebeplerin iyi tespit edilmesi gerekir. İlaç tedavisi, penis içine yapılan enjeksiyonlar ve vakum cihazları ile sertleşme sağlanması, erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılan yöntemlerdendir. Ancak bu yöntemlerin hepsi cinsel ilişki öncesi uygulanan ve geçici olarak sertleşme oluşturan yöntemlerdir. Kalıcı çözüm arayan kişilerde ise penis protezi implantasyonu (mutluluk çubuğu) tercih edilir.

    İktidarsızlıkla mücadelede duygusal ve psikolojik destek

    İktidarsızlık sadece bireyleri değil, aynı zamanda partnerlerini de etkileyen bir sorundur. Bu nedenle tedavi sürecinde partnerin de bulunması ve desteğini göstermesi, hem sorunun daha kolay çözümlenmesini sağlar hem de kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerine katkıda bulunur. Sertleşme sorunu yaşayan kişilerde utanma, yetersizlik hissi, kaygı, endişe ve stres gibi birçok olumsuz duygu ortaya çıkabilir. Partnerin de benzer duygular yaşaması, ilişkinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle sertleşme sorunu yaşayan kişilerin bu sorunu partnerleriyle konuşmaları ve birlikte çözüm aramaları önemlidir.

    Cinsel isteksizlik ya da cinsel ilişki sırasında yaşanan sorunların birçoğunun temelinde psikolojik nedenler vardır. Tedavi için başvurulması durumunda çeşitli psikoterapi yöntemleri de uygulanabilir. Bu psikoterapilerden biri olan bilişsel-davranışçı terapiler, iktidarsızlık tedavisinde de kullanılır. Bu tedavinin temel amacı bireylerin olumsuz düşüncelerini daha olumlu düşünceler ile değiştirerek sertleşme sorununu yaşarken ortaya çıkan duygusal ve psikolojik problemleri çözüme kavuşturmaktır. Ayrıca ilişki sorunlarının da çözümünde çift terapileri kullanılabilir. Çift terapisinde amaç, bireyler arasındaki uyumun artırılması, sorunlara karşı daha pozitif yaklaşım ve birbirlerine karşı açık iletişim kurabilmeleridir. Bu sayede cinsel işlev bozukluğunun psikolojik etkilerinin azaltılması sağlanır.

    Partnerin tedaviye uyum sağlaması, sürecin daha iyi yönetilmesinde ve olumlu sonuç alınmasında önemlidir. Bu süreçte doktor, hasta ve partner iş birliği içerisinde çalışmalıdır.

    Sonuç


    İktidarsızlık, birçok çiftin karşılaştığı ve ilişkileri üzerinde büyük etkisi olabilen zorlu bir durumdur. Ancak, günümüz tıp teknolojisi, çeşitli tedavi yöntemleri sunarak bu soruna kalıcı çözümler sağlayabilmektedir. Penil protezler, özellikle ilaç tedavilerinden ve diğer yöntemlerden fayda görmemiş erkekler için umut verici bir alternatif olabilir. Bu yöntem, penise yerleştirilen bir implant ile doğal bir sertleşme sağlar, böylece erkeklerin cinsel yaşamlarını yeniden kazanmalarına olanak tanır.

    Penil protezlerin, hem hasta hem de partneri tarafından yüksek memnuniyet oranına sahip olduğunu ve yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabildiğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Üç parçalı şişirilebilir modeller, daha doğal bir deneyim sunarken, tek parçalı modeller daha az karmaşık bir yapıya sahiptir. Her iki tip de, kişinin ve partnerinin yaşam tarzına ve sağlık durumuna göre hekim tarafından önerilebilir.

    Bilgi alışverişi ve doğru tedaviye karar verme sürecinde, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) penil protez tedavisinin maliyetinin önemli bir kısmını karşıladığını unutmamak önemlidir. SGK’nın ödeme şartları hakkında detaylı bilgi almak ve bu tedavi yöntemi hakkında daha fazla öğrenmek isteyenler, web sitemizde yer alan “Bilgi İsteme Formu“nu doldurarak bizimle doğrudan iletişime geçebilirler. Bu form aracılığıyla uzmanlarımız, sizinle birebir görüşerek en uygun tedavi yöntemini belirlemenize yardımcı olacak ve sürecin her adımında yanınızda olacaklardır.

    Sonuç olarak, penil protez, iktidarsızlık problemi yaşayan birçok erkeğin hayatında devrim yaratan bir tedavi seçeneğidir. Eğer siz veya sevdiğiniz biri bu durumdan etkileniyorsa, çekinmeden destek için bizimle iletişime geçin. Unutmayın, sağlıklı bir cinsel yaşam mümkün ve erişilebilir.


    Bu yazı/sayfa, Üroloji Uzmanı tarafından derlenmiş, incelenmiş ve onaylanmıştır. Bu yazı içeriğinin doğruluğunu ve güvenilirliğini garanti etmektedir. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

    Referanslar

    UROWEB EAU Hasta Bilgilendirme Web Sitesi 2024

    [1] https://d56bochluxqnz.cloudfront.net/media/EAU-Guidelines-on-Male-Sexual-Dysfunction-2019.pdf

    [2] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/erectile-dysfunction/symptoms-causes/syc-20354900

    [3] https://www.auajournals.org/doi/full/10.1016/j.juro.2013.02.1792

    [4] https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/penile-implants/about/pac-20384916

    [5] https://www.mutlulukcubugu.com/

    [6] https://www.rigicon.com/inflatable-penile-prosthesis/

    [7] https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(16)30236-5/fulltext

    [8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872064/

    [9] https://www.goldjournal.net/article/S0090-4295(98)00400-2/fulltext

    [10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17222639/

    [11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4447441/

    [12] https://www.mutlulukcubugu.com/

    [13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429950/

    Neden Rigicon® Penil Protezleri


    Rigicon, global bir marka olarak ABD kökenli olup, tüm Avrupa ve dünya genelinde güvenle tercih edilen penil protezleri sunar. Ürünlerimiz, uluslararası FDA* ve CE onaylarına sahip ve SGK ile anlaşmalıdır. Ayrıca penil protezlerde ömür boyu garanti verilmektedir. Türkiye’nin dört bir yanında, 32 yıllık köklü tecrübemizle, her hastanın anatomisine uygun, kişiselleştirilmiş çözümler geliştirmekteyiz. Tecrübeli hasta yönetim uzmanlarımız ve yüksek deneyimli cerrahlarımızla, yüz yüze iletişim ve bölge ofislerimiz aracılığıyla her zaman yanınızdayız. Rigicon olarak, size ve ihtiyaçlarınıza en uygun çözümleri sunmayı amaçlıyoruz.
    • SGK Anlaşmalı
    • Ömür Boyu Garanti

    • Uluslararası FDA ve CE Onaylı

    • Türkiye’nin Her Yerinde
    • 32 Yıllık Tecrübe
    • Anotominize Uygun Çözümler
    • Penil Protez Danışmanlığı
    • Yüz Yüze İletişim
    • Bölge Ofisleri
    • Tecrübeli Hasta Yönetim Uzmanları
    • Yüksek Deneyimli Penil Protez Cerrahları

    *Rigi10 FDA ve CE onaylıdır. Infla10 ürünleri CE onaylıdır.

    Yayın Tarihi: 10 Mayıs 2024
    Andromed
    Yalnız Değilsiniz

    Andromed olarak, Rigicon’un üroloji alanında sunduğu yenilikçi ve kapsamlı ürün gamını Türkiye’de hastalarımızın hizmetine sunmanın gururunu yaşıyoruz.

    Rigicon’un geliştirdiği üstün teknolojiye sahip çözümleri, özellikle erektil disfonksiyon ve inkontinans tedavilerinde yeni ufuklar açıyor ve hastalarımızın yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştiriyor.

    Hastalarımızın ve sağlık profesyonellerinin ihtiyaçlarına cevap veren Rigicon ürünleri, Andromed aracılığıyla Türkiye’deki hastalarımıza ulaşarak, tedavi süreçlerini daha etkin ve konforlu hale getiriyor. Bu iş birliği, üroloji tedavilerinde yenilikçi yaklaşımları herkes için erişilebilir kılarak, Andromed’in sağlık sektöründeki etkisini daha da güçlendiriyor.

    Rigicon Medikal A.Ş. çatısı altında, hastalarımızın ihtiyaçlarını merkeze alan, yenilikçi ve ileri görüşlü yaklaşımlarımızla sektöre katkı sağlamaya devam edeceğiz.

    Andromed
    Bilgi İstek Formu
    SGK Geri Ödeme Koşulları

    Protezlerin önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK’ın ödeme şartları ve protezler hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tüm telefon görüşmeleri Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK ) gereğince kaydedilmemektedir ve saklanmamaktadır.