Çok sayıda hasta üzerinde yapılmış klinik çalışmalar mevcuttur.
Avrupada 1995- 1999 arası yapılan multi-center bir çalışmada, 559 prostat kanseri hastası incelenmiştir(1). Hastaların çoğunluğu (n=402) T1-T2 prostat kanseri evresindedir ve tedavide ilk tercih olarak Ablatherm-HIFU kullanılmıştır. T1-T2 populasyonunundan oluşan bu hastaların tedavi sonrası , 87.2% sinde negatif biopsi saptanmıştır. Hastaların en az 50% si tedavinin tam olarak uygulanmasından sonra 0.1 ng/ml veya daha azı Nadir PSA seviyeleri sergilemiştir.
Biopsi sonuçlarında dikkati çeken en önemli nokta tedavi sonrası hastalıkla ilişkili olarak ilk risk seviyelerine göre saptanan düşük risk gurubu hastaların (tek lob veya daha azıyla sınırlı kanser, PSA <10ng/ml, Gleason skoru 6 ya eşit veya daha küçük) 92.1 % lik kısmın tamamının 51 aylık tüm takipleri boyunca negatif biopsi sonuçları sergilemeleridir.
(1) C. Chaussy, S. Thüroff, G. Vallancien, W. Wieland, H.J. Kiel, A. Le Duc, F. Desgranchamps, J. de la Rosette, A. Gelet - High Intensity Focused Ultrrasound and Localized Prostate Cancer: Efficacy Results from the European Multicentric Study - The Journal Of Urology, October 2003, Vol. 17, 8:673